
„Szampańska księżniczka” Annette Fabiani (link do recenzji) przedstawiała nam historię szampana i dwóch kobiet, których życie miało niebagatelny związek z jego powstaniem i rosnącą popularnością. „Hotel Ritz” pokazuje nam historię zupełnie inna, ale również niezwykle wciągającą. Przedstawia fascynującą historię człowieka i zbudowanej przez niego marki, z punktu widzenia osoby, dla której praca w londyńskim Ritzu stała się całym życiem.
Bohaterką jest postać fikcyjna, Venetia Grey, dziewczyna, która zatrudniona jako sekretarka dyrektora staje się filarem, ale i obserwatorką i kronikarką Ritza przez wiele lat. Od przełomu XIX i XX wieków, do końca drugiej wojny światowej, oczami Venetii widzimy powstanie i rozkwit Ritza, mechanizmy funkcjonowania hotelu, prowadzenia restauracji, pracy ogromnej kuchni i Wielką Historię. Pierwszą wojnę, szalone lata dwudzieste, Wielki Kryzys i drugą wojnę światową.
Barwnie spisana, z wieloma szczegółami z życia wyższych sfer i przemianami zachodzącymi we brytyjskim społeczeństwie opowieść Venetii wciąga i pochłania, sprawiając prawdziwą przyjemność z lektury.

W życiu Venetii pojawiają się prawdziwe postaci z historii Ritza, realni budowniczowie klimatu i wszystkiego na czym marka opiera swą świetność. I to nie tylko twórca i pierwszy dyrektor Cesar Ritz, ale i architekci, szefowie restauracji i kuchni, niezwykli consierge’owie, którzy z niebywałą dyskrecją potrafili zapewnić klientom usługi niedostępne nigdzie indziej.
Głęboki research jaki przeprowadziła autorka wprowadza czytelnika we wszelkie zakamarki hotelu i jego działania. Widać, że rzeczywiście to nie był po prostu hotel. To niezwykły organizm łączący wspólnym celem wszystkich zaangażowanych w jego działanie ludzi.
Świetna książka. Gorąco polecam!
Tytuł: Hotel Ritz. Marzenia o prestiżu i szczęściu.
Autorka: Anette Fabiani
Tłumaczka: Mariola Sternahl
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Moja ocena: 8/10

